下面是小编给各位读者分享的刘禹锡《秋日题窦员外崇德里新居》高考阅读训练附答案,欢迎大家分享。

篇1:刘禹锡《秋日题窦员外崇德里新居》高考阅读训练附答案
刘禹锡
长爱街西风景闲,到君居处暂开颜。
清光门外一渠水,秋色墙头数点山。
疏种碧松通月朗,多栽红药待春还。
莫言堆案无余地,认得诗人在此间。
【注释】:堆案,堆积案头,谓文书甚多。
【阅读训练】:
(1)联系全诗,概括作者“开颜”的原因。(4分)
___________________________________________
(2)简要赏析颔联、颈联的`写景艺术。(4分)
___________________________________________
(3)尾联表达了作者什么样的情感?(3分)
___________________________________________
【参考答案】:
(1)朋友新居落成;周围景色优美;白己心情闲适;主人品味高雅;宾主志同道合。
(2)选取景物,铺陈描摹(一渠水、数点山、碧松、红药);移步换景,富有层次(由远及近、由外而内);虚实结合,寓情于景(通月朗、待春还)。
(3)赞美恭维之意;羡慕向往之情;志趣相同之感。
篇2:秋日题窦员外崇德里新居,秋日题窦员外崇德里新居刘禹锡,秋日题窦员外崇德里
秋日题窦员外崇德里新居,秋日题窦员外崇德里新居刘禹锡,秋日题窦员外崇德里新居的意思,秋日题窦员外崇德里新居赏析 -诗词大全
秋日题窦员外崇德里新居作者:刘禹锡 朝代:唐 体裁:七律 长爱街西风景闲,到君居处暂开颜。清光门外一渠水,
秋色墙头数点山。疏种碧松通月朗,多栽红药待春还。
莫言堆案无馀地,认得诗人在此间。
篇3:《秋日题窦员外崇德里新居》阅读答案
唐 刘禹锡
长爱街西风景闲,到君居处暂开颜。
清光门外一渠水,秋色墙头数点山。
疏种碧松通月朗,多栽红药待春还。
莫言堆案无馀地,认得诗人在此间。
(1)联系全诗,简要概括作者“开颜”的原因。(4分)
答案:朋友新居落成;周围景色优美;自己心情闲适;主人品位高雅;宾主志同道合。
【思路点拨】根据标题“题窦员外崇德里新居”可概括出朋友新居落成;根据“长爱街西风景闲”可概括出自己心情闲适;根据颔联可概括出周围景色优美;根据颈联可概括出主人品位高雅;根据“认得诗人在此间”可概括出宾主志同道合(都喜欢诗歌,都喜欢闲适)。
(2)简要赏析颔联、颈联的写景艺术。(4分)
答案:选取景物,铺陈描摹;移步换景,富有层次(由远及近、由外而内);虚实结合,寓情于景。
【思路点拨】两联选取“一渠水”“数点山”“碧松”“红药”等景物进行铺陈描摹;颔联写院外的远景,颈联写院内的'近景;这两联前三句是实景,第四句是虚景。
(3)尾联表达了作者什么样的情感。(3分)
答案:赞美恭维之意;羡慕向往之情;志趣相同之感。
【思路点拨】根据“诗人在此间”(原来诗人在此间),可以表现出诗人对窦员外的恭维之意;根据“在此间”,可以表现出诗人的向往之情;诗人和窦员外都喜欢诗歌,诗人和窦员外都喜欢闲适,可以表现出他们志趣相同。
【赏析】
刘禹锡,唐代中晚期著名诗人,有“诗豪”之称。他的家庭是一个世代以儒学相传的书香门第。政治上主张革新,是王叔文派政治革新活动的中心人物之一。后来永贞革新失败被贬为朗州司马(今湖南常德)。
这首律诗可分三层。首联为第一层,是说诗人长久喜爱街西悠闲的风景,来到窦员外居处突然“开颜”(露出微笑);中间两联为第二层,是说窦员外居处无论院外还是院内景物都非常秀丽幽静;尾联为第三层,是说诗人和窦员外志趣相同。整首诗语言清新隽秀,景色秀丽幽静,表现出诗人积极乐观的心态。
“长爱街西风景闲,到君居处暂开颜”,道出了不少文人的心声,为我们透露的是诗人对“闲”的生活和情态的欣赏与向往。刘禹锡性格刚毅,饶有豪猛之气。在忧患相仍的谪居年月里,确实感到了沉重的心理苦闷,这首诗中也能听出作者吟出了一曲曲孤臣的哀唱。
篇4:《秋日题窦员外崇德里新居》刘禹锡翻译赏析
《秋日题窦员外崇德里新居》刘禹锡翻译赏析
《秋日题窦员外崇德里新居》作者为唐朝诗人刘禹锡。其古诗全文如下:
长爱街西风景闲,到君居处暂开颜。
清光门外一渠水,秋色墙头数点山。
疏种碧松通月朗,多栽红药待春还。
莫言堆案无馀地,认得诗人在此间。
【注释】
堆案,堆积案头,谓文书甚多
【翻译】
秋日的一天,诗人长久喜爱街西悠闲的风景,来到窦员外新居之处突然喜笑颜开。清光门外,有一溪渠水缭绕着院子,从墙头望出去,可以看到远山的点点秋色。院子里种植着几棵松树,晚上可以欣赏明月松间照的.美景,院子里还栽种了很多芍药,等到春天就可以欣赏芍药花开满园的美丽景色。不要说室内案牍堆积满地,我在此和你相识成为志趣相投的好朋友。
【鉴赏】
秋日的一天,刘禹锡受朋友窦员外之邀,参观了他在京城长安买的新居。参观完毕,刘禹锡写了这首诗相赠。首联“长爱街西风景闲,到君居处暂开颜。”诗人谪居多年,心情苦闷,受朋友窦员外邀请,来到他的崇德里新居,看到街西美丽的风景,禁不住喜笑颜开。“开颜”二字奠定了全诗的感情基调。
颔联“清光门外一渠水,秋色墙头数点山。”实写院外之景。清光门外,有一溪渠水缭绕着院子,从墙头望出去,可以看到远山的点点秋色。
颈联“疏种碧松通月朗,多栽红药待春还。”是写院内之景:院子里种植着几棵松树,晚上可以欣赏明月松间照的美景,院子里还栽种了很多芍药,等到春天就可以欣赏芍药花开满园的美丽景色。前一句是实写,后一句是虚写。
颔联和颈联,从写景的艺术来看,两联选取“一渠水”“数点山”“碧松”“红药”等景物进行铺陈描摹;颔联写院外的远景,然后移步换景,由院外写到院内;
颈联写院内的近景;这样由远及近,由外而内,富有层次。这两联前三句是实景,第四句是虚景。
尾联“莫言堆案无馀地,认得诗人在此间。”这一联写诗人和窦员外“在此间”相识,成为志趣相投的好朋友,表达了闲适愉悦的心情。整首诗语言清新隽秀,景色秀丽幽静,表现出诗人积极乐观的心态。
全诗表达了诗人的赞美恭维之意;羡慕向往之情;志趣相同之感。
篇5:《秋日题窦员外崇德里新居》原文赏析
赏析
首联点明了刘禹锡受邀的`心情,“开颜”二字奠定了全诗的感情基调。颔联写院外的远景,然后移步换景,由院外写到院内;颈联写院内的近景;这样由远及近,由外而内,富有层次。尾联“莫言堆案无馀地,认得诗人在此间。”写诗人和窦员外是一对志趣相投的好朋友,表达了闲适愉悦的心情。全诗表达了诗人的赞美恭维之意与羡慕向往之情。
篇6:高考英语阅读理解高分训练题附答案
A little under one-third of U.S. families have no Internet access and do not plan to get it, with most of the holdouts seeing little use for it in their lives, according to a survey released on Friday.
Park Associates, a Dallas-based technology market research firm, said 29 percent of U.S. families, or 31 million homes, do not have Internet access and do not intend to subscribe(预订)to an Internet service over the next 12 months. The second annual National Technology Scan conducted by Park found that the main reason why potential customers say they do not subscribe to the Internet is because of the low value to their daily lives rather than concerns over cost.
Forty-four percent of these families say they are not interested in anything on the Internet, versus just 22 percent who say they cannot afford a computer or the cost of Internet service, the survey showed. The answer “I’m not sure how to use the Internet” came from 17 percent of participants who do not subscribe. The response “I do all my e-commerce shopping and YouTube-watching at work” was cited by 14 percent of Internet-access users. Three percent said the Internet doesn’t reach their homes.
The study found U.S. broadband adoption grew to 52 percent over , up from 42 percent in . Roughly half of new subscribers converted(转变)from slower-speed, dial-up Internet access while the other half of families had no prior access.
“The industry continues to chip(击破)away at the core of non-subscribers, but has a long way to go,” said John Barrett, director of research at Parks Associates. “Entertainment applications will be the key. If anything will pull in the holdouts, it’s going to be applications that make the Internet more similar to pay-TV,” he predicted.
1. What does the underlined word “holdouts” in the first paragraph most probably mean?
A. some American families
B. those who hold out one’s opinions
C. those who have been surveyed
D. those who still haven’t access to the Internet currently
2. Many potential customers refuse to subscribe to the Internet mainly because _________.
A. they show too much concern about the cost B. they can find little value of it
C. they do most YouTube-watching at work D. the Internet doesn’t reach their homes
3. From the passage we can infer that ________.
A. It is not an easy job to transform those holdouts into the Internet users
B. people will adopt dial-up Internet access no more
C. many Americans enjoy doing e-commerce shopping at home
D. more than half of the population are using the Internet in 2005
4. According to John Barrett, what is the key to attracting more U.S. families to broadband service?
A. making the Internet look more similar to TV set
B. applying the Internet more to entertainment
C. providing more pay-TV programs
D. chipping away at the core of non-subscribers
5. Which is the best title for the passage?
A. Web develops with technology B. The present situation of web
C. Many Americans see little point to web D. It is urgent to promote web service
篇7:高考英语阅读理解高分训练题附答案
Something in chocolate could be used to stop coughs and lead to more effective medicines, say UK researchers.
Their study found that theobromine, found in cocoa, was nearly a third more effective in stopping coughs than codeine, which was considered the best cough medicine at present.
The Imperial College London researchers who published their results online said the discovery could lead to more effective cough treatment. “While coughing is not necessarily harmful(有害的) it can have a major effect on the quality of life, and this discovery could be a huge step forward in treating this problem,” said Professor Peter Barnes.
Ten healthy volunteers(志愿者) were given theobromine, codeine or placebo, a pill that contains no medicine, during the experiment. Neither the volunteers nor the researchers knew who received which pill. The researchers then measured levels of capsaicin, which is used in research to cause coughing and as a sign of how well the medicine are stopping coughs.
The team found that, when the volunteers were given theobromine, the capsaicin need to produce a cough was around a third higher than in the placebo group. When they were given codeine they need only slightly higher levers of capsaicin to cause a cough compared with the placebo.
The researchers said that theobromine worked by keeping down a verve activity(神经活动), which cause coughing. They also found that unlike some standard cough treatments, theobromine caused no side effects such as sleepiness.
1. According to Professor Barnes, theobromine ______.
A. cannot be as effective as codeine
B. can be harmful to people’s health
C. cannot be separated from chocolate
D. can be a more effective cure for coughs
2. What was used in the experiment to cause coughing?
A. Theobromine. B. Codeine. C. Capsaicin. D. Placebo.
3. We learn from the text that volunteers in the experiment _____.
A. were patients with bad coughs
B. were divided into the three groups
C. received standard treatments
D. suffered little side effects
4. Which of the following would be the best title for the text?
A. Codeine: A New Medicine B. Chocolate May Cure Coughs
C. Cough Treatment: A Hard Case D. Theobromine Can Cause Coughs
篇8:高考英语阅读理解高分训练题附答案
1. D 根据前文one third of the U.S. families have no Internet access and do not plan to get it 可知
2. B 由第二段……found the main reason potential customers say they do not subscribe to the Internet is because of the low value to their daily lives they recognize……可知
3. A 从最后一段第一句可知
4. B 由最后一段“Entertainment applications will be the key”一句可知
5. C 从文章的写作逻辑可知作者主要在谈目前还有三分之一的美国家庭没有网络服务,而B答案太宽泛
篇9:高考英语阅读理解高分训练题附答案
这是一篇科普性读物。选材于医学的某一方面的研究――对巧克力中theobromine(可可碱)独特的治疗咳嗽的功效的对比研究,证明theobromine(可可碱)是未来有效的治疗咳嗽的良药。
1 D。推理判断题。从第二段的Their study found that theobromine, found in cocoa, was nearly a third more effective in stopping coughs than codeine, which was considered the best cough medicine at present. 可看出theobromine比codeine更有效,判断A项错误。既然它用来止咳,改善人们的生活质量,所以B项错误。在第一段提到了heobromine是从chocolate里提炼出来的,所以C项错误。故正确答案是D项。
2 C。细节理解题。A、B、D三项中的物品是用来做实验的物品。在文章第四段最后一句The researchers then measured levels of capsaicin, which is used in research to cause coughing and as a sign of how well the medicine are stopping coughs. 可知Capsaicin(辣椒素)用来引起咳嗽和作为这些药物如何止咳的依据。
3 B。推理判断题。从第四段首句Ten healthy volunteers(志愿者) were given theobromine, codeine or placebo, a pill that contains no medicine, during the experiment. 可知实验中每组人吃一种所给的物品才能看出止咳的效果,故需要三组志愿者。
4 B。归纳主旨题。本文主要介绍chocolate中含有的一种成分Theobromine能有很好的止咳效果,所以该题的正确答案为B
高考英语阅读理解高分训练题附答案
文档为doc格式